Het voordeel van online bieden is dat iedereen ziet wat er gebeurt

hetparool_241015_001

Makelaars willen online bieden op Amsterdamse huizen
24-10-15   07:30 uur  – Bron: Het Parool

Overspannen huizenmarkt vraagt om maatregelen
© anp
De overspannen Amsterdamse woningmarkt dreigt uit zijn voegen te barsten. Kopers moeten soms blind tegen elkaar opbieden, en er zijn meer uitwassen. Makelaarsvereniging MVA en koepel NVM zoeken nu naar een verplicht online biedingssysteem.
Volgens de statistieken van de grootste Nederlandse makelaarsvereniging, NVM, wordt voor dertig procent van de koophuizen rond Amsterdam boven de vraagprijs geboden. Binnen de Ring is dat wel zeventig procent.

‘Inschrijvingen’, waarbij kopers blind hun bod bij een makelaar inleveren, lokken soms misstanden uit. Een echte inschrijving, waarbij de notaris het proces regelt, duurt lang, zegt Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Bovendien willen ze vaak niet de hogere notariskosten betalen.

Indianenverhalen
De MVA heeft met advocatenkantoor Boekel ‘ontwerpvoorwaarden’ voor de makelaar opgesteld, om zonder tussenkomst van de notaris ‘een open en transparante inschrijving’ te kunnen organiseren. In alle gevallen kunnen kopers overigens na een bieding nog van de koop af, zolang er geen koopcontract is ondertekend.

De MVA en de NVM zoeken naarstig naar een digitaal biedingssysteem, met techniek van NVM-dochter Real Works. Heinen: ‘Het voordeel van online bieden is dat iedereen ziet wat er gebeurt. Je moet er dan wel aan verbinden dat niemand om het systeem heen kan, om te voorkomen dat een verkoper later nog zwicht voor een hoger bod.’

De MVA wil het nieuwe systeem ‘liefst gisteren’ hebben. De NVM verwacht dat het in mei volgend jaar op de markt is. 

Volgens Heinen wordt de onrust op de woningmarkt deels gevoed door indianenverhalen. ‘Als je nu een woning te koop zet en je vraagt te veel, dan wordt die niet verkocht. Maar als je realistisch prijst komen er veel mensen kijken, en dan blijkt vaak dat je meer kunt krijgen.’

Lees dit weekend (24/25-10) meer in Het Parool: Altijd kapers op de kust op krappe markt
(Door: Ton Damen)